Paastopäivän piirakkaa

En ole ikinä tehnyt pitoja, enkä luultavasti teekään. Pelkään, etten osaisi tehdä ruokaa sadalle ihmiselle. Siitä huolimatta olen kotioloissa ja pienemmissä porukoissa innokas keskiaikakokki. Erityisesti pidän keskiajan kastikkeista, piirakoista ja sopista.

Ajattelin esitellä onnistuneita kokkauksiani täällä ja laittaa reseptejä jakoon.

Pari päivää sitten tein todella hyvää piirakkaa, jota söimme leirillä. Sain Evalta 1300-lukulistan kautta reseptin. Noudatin sitä aika tarkkaan, mutta lisäsin mukaan alkuperäisen reseptin persiljan. Hyvää oli.

Piirakka aiheuttaa minulle hämmennystä makean ja suolaisen välillä. Siitä ei oikein osaa sanoa, kumpi se on. Se on suolainen ja ruokaisa piirakka, mutta mausteet ja rusinat tuovat siihen makeutta. Keskiaikaisen ruuan kanssa on usein tällaista.

Piirakan resepti on peräisin A Forme of Curysta, joka on englantilainen keittokirja noin vuodelta 1380. Tässä alkuun tulkinta alkuperäisestä reseptistä, jota suomenkieliseen versioon on käytetty:

Parboil onions, and sage, and parsley and hew them small, then take good fat cheese, and bray it, and do thereto eggs, and temper it up therewith, and do thereto butter and sugar, and raisyngs of corince, and powder of ginger, and of canel, medel all this well together, and do it in a coffin, and bake it uncovered, and serve it forth.
(Versio reseptistä löytyy Cariadocin reseptikokoelmasta nimellä Tart on Ember Day)

Paastopäivän piirakka:

Taikinaa (Tein valmiista piirakkataikinasta)

Täyte:
2 isoa sipulia
3 kananmunaa
kourallinen tuoreita salvianlehtiä
kourallinen tuoretta persiljaa
2 dl juustoraastetta (esim. mozzarellaa, goudaa tai sekoitusta)
1 dl rusinoita (tai korintteja – jotka ovat kuin pieniä rusinoita)
voita paistamiseen

Mausteet: hyppysellinen sahramia, ripaus sokeria, ripaus kanelia ja inkivääriä
Paastopäivän piirakka, hyvin ruskistunutLiota rusinoita vesitilkassa johon on lisätty hieman sokeria (siten että turpoavat – tähän menee aika kauan). Leikkaa kuoritut sipulit renkaiksi ja paista ne voissa kypsäksi. Lisää sipuleiden joukkoon hienonnettu salvia, persilja, vesitilkkaan liotettu sahrami sekä muut mausteet. Sekoita keskenään vatkatut kananmunat ja juustoraaste. Taputtele taikina vuokaan, laita päälle sipulit, ripottele sipulien päälle valutetut rusinat ja kaada piirakan päälle munajuustoseos. Paista uunissa 225 asteessa noin 15-25 minuuttia tai kunnes pinta on ruskistunut. (Ei ehkä yhtä ruskea kuin oma piirakkani kuvassa – se ei palanut, mutta oli kyvin ruskea)

One Reply to “Paastopäivän piirakkaa”

  1. Hyvältä näyttää, aika vähän tulee nälkä kun ajattelee tuota piirakkaa!

Jätä kommentti

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.