Johan oli markkinat

Turun keskiaikamarkkinoilla oli mahtavan kivaa. Sää suosi, löytyi paljon ostettavaa ja seura oli tietysti mitä parhainta. On vaikea sanoa, mitä viikonloppuna markkinoilla sitten oikein tein. Kaikenlaista, mutta niin että tuntui ettei mitään ehtinyt tehdä riittävästi. En tiedä tiedättekö sellaista tunnetta, sitä että koko ajan teki jotain, mutta kaikkea olisi halunnut tehdä vielä vähän enemmän. Hengailla ystävien kanssa, kierrellä kojuilla, tutustua uusiin ihmisiin, istua terassilla, tehdä käsitöitä.

Viikonloppuna tuli taas mieleen, miltä huvipuiston mikkihiiripuvussa työskentelevän arki on. Pääsin aika moniin valokuva-albumeihin ja poseerasin turistien kanssa. Se on jotenkin kovin hassua. Olen ehkä vähän harjaantumaton siinä, mitä tulee keskiaikavaatteissa julkisesti liikkumiseen. Unohdan asun erikoisuuden aika helposti, sillä minulle ne ovat tutut ja tavalliset vaatteet. Hätkähdän sitten sitä, miten ihmiset jäävät tuijottamaan, osoittelevat sormella, ottavat kuvia ja koppaavat kainaloon poseeraamaan. Sitten taas muistan, että sehän kuuluu asiaan.

Viikonlopun ehdoton vaate-elämys oli muuten se, kun hämmästytin kanssamatkustajiani IC2:ssa vaihtamalla mekon päälle junan vessassa. Se herätti jonkinmoista hämmennystä, mutta markkinoilla ei ollut vaatteidenvaihtopaikkaa!

Tässä sitten jotain kuvia: (valokuviakin muistin alkaa ottaa vasta aivan viime tingassa)

27062009184.jpg

Tälläistä oli markkinahumu. Ihmisiä oli tosi paljon, välillä oli ahdasta!

27062009181.jpg

Käsitöitä. Aloitin punaisen hupun ompelemisen. Teen sen Uuden Punaisen kankaanjämistä. Ehdin myös kirjoa hieman ja tutustua haarukkanyörin tekemiseen.

27062009182.jpg

Meillä oli Väinölän väellä mahtavan hieno koju, jota Sahra (oik.) onnistuneesti emännöi. Kuvassa myös Gytha (vas.), joka enimmäkseen emännöi erittäin edustavalla Unikankareen kojulla. Unikankare tavoitti saletisti uusia keskiaikaharrastuksesta kiinnostuneita.

27062009180.jpg

Ja olin siellä minäkin (ja tein käsitöitä). Ja Queniva.

Markkinoiden tärkeä osa ovat myös ostokset. Turun keskiaikamarkkinoilla on suomen keskiaikakesän paras ostostarjonta. Paikalla olevien puolalaisten käsityöläisten valikoimista löytyy kaikenlaista, laadukasta ja tarpeellista tavaraa. Tällä kertaa paikalla oli myös Matuls, jolta ostin telttani viime kesänä. Oli hauska nähdä valikoimaa livenä. Hyvää tavaraa ja mukavat myyjäherrat!

28062009192.jpg

Tässä ostoksia: Hopeiset vyösolki ja vyön pää, ukon muotoinen vyöpidike, viininahka, stylus, hopeinen solki ja veitsi luisella kahvalla. (Yritän ajatella sitä, miten paljon säästin postimaksuissa)
28062009194.jpg

Vyönahka löytyi entuudestaan valikoimista. Vyön soljessa on kissa.
28062009195.jpg

Uudet patiinit yhdessä uusien kenkien kanssa. Yhdistelmä toimi hyvin, tosin patiinien kireydessä on pientä säätämistä.

Veitsi ja patiinit ovat Matulsilta, muut tavarat niiltä toisilta puolalaisilta. Peilejä ei ollut, mutta onneksi riittävän moni kävi sellaista kysymässä – luovuttivat ja lupasivat tehdä niitä ensi vuodeksi!

Mitä muuta sitten ensi vuodelta odotan niiden peilien lisäksi? Varmaankin lisää samanlaista ja ehkä useamman päivän reissua. Puolalaiset toverit toivoivat leiriä markkinoiden oheen, ettei heidän tarvisi yöpyä siellä yksin. Kieltämättä harrastajien telttaleiri sopisi kuin nenä päähän. Sehän on Visbyssäkin olennainen osa keskiaikaviikkoja. Leiri toisi lisää tunnelmaa ja tarjoaisi mahdollisuuden eri seurojen harrastajille hengata yhdessä. Tämä rajojen ylittäminen oli tänäkin vuonna mitä parasta ja sitä soisi olevan lisää. Siinä leiri olisi parempi kuin hyvä juttu.

***

What a Market at Turku

How to summarize the Turku medieval market? Well, I had a blast. Great friends, weather and good shopping. There was a lot of visitors at the market, our stall looked good and I seem to have ended up in loads of touristy pictures, being asked to pose witha a lot with people. (Now I know what it feels like for those people who work at amusement parks and dress up as a cartoon character in a furry suit.) I’m so comfortable in my medieval clothes that I forget I’m “dressed up” and feel surprised by all the special attention I’m getting.

See pictures above: the market, my project basket, our stall with some lovely hostesses, me and friend.

Turku Medieval Market has some of the best medieval shopping there is in Finland, due to the visitors from Poland. This year, we also had a welcome visit from Matuls also from Poland, also known as the makers of my tent. They have good stuff and they are also very nice people. I hope they’ll come back next year too!
See pictures above: all the shopping I did (buckle and strap end, wine skin, belt hook, stylus, brooch, knife and pattens.)

Next year, I hope the market will provide more of the same. And I also wish that the idea our polish visitors had of a camp alongside market would become a reality. That would be an excellent addition and a chance to bring together all the finnish societies in this hobby. What a great opportunity to mingle!

7 Replies to “Johan oli markkinat”

 1. Millä ihmeen välillä sinä ehdit ostaa noin paljon? Minun saaliini neljässä päivässä oli selkäkori, veitsi ja kolme vyyhtiä lankaa…
  Ai joo, olisi nyt iso ämpäri rouville varattuna. Voitte lunastaa sen samalla kun haette telttaa Nuijasotaan.

 2. Leiriä se minäkin olen kaivannut sinne. Kuulemma voi siellä majoittua, jos olisi myymässä tavaraa ja pitää niitä esityksiä. Joten keskiaikateltat esiin ja ensivuodeksi sinne taljoille vaan köllöttelemään. Mä voisin tahtoo lähtee mukkaan! =) Ja olipa kiva tavata sinutkin livenä, etenkin kun blogiasi ompi tullut niin aina seurailtua.

 3. Leiri olis ihan älyttömän hieno juttu, mutta mihin sen saisi? Linnalle? Linnallahan oli ainakin viime vuonna Vapaakomppanian järjestämä leiri, mutta se taisi olla vain heille. Muut vapaat aukeat ovatkin sitten jo aika kaukana keskustasta, tietty jos markkinoiden ja leiripaikan välille saisi toimivan kuljetuksen, voisi tilanne olla vähän eri.

 4. Leiripaikkoina voisi ajatella lähipuistoja, Kupittaan puistoa, Samppalinnaa, Urheilipuistoa, Vartiovuorenmäkeä? Ihan vieressähän noista ei ole mikään, irralleen muusta tapahtumasta jäisi joka tapauksessa.

 5. Leiriä ei olisi mielestäni välttämättä ihan tarvis saada siihen markkinoiden yhteyteen. Leirin erillisyys tuo mukavaa yksityisyyttä. Ne ihmismassat eivät välttämättä lisää asumismukavuutta. :)

  Ideaali olisi paikka, josta olisi järkevä kävelymatka markkinoille. Visbyn keskiaikaviikoilla leiri on ollut vaihtelevilla etäisyyksillä, lähempänä on aina ollut parempi. Automatkan päässä ollut leiri oli tylsin, koska markkinoille ei noin vain päässyt piipahtamaan.

 6. Upea paikka leirille voisi olla Koroisten linnalla. Se on kävelymatkan päässä markkinoista joenrantapolkua. Eikä matkalla ole pahemmin asfalttiakaan syömässä keskiaikakenkien nahkapohjia. Koroisissa on selkeästi rajattu tasainen nurmialue, mutta siellä ei ole vessoja, eikä juoksevaa vettä. Ehkä joku bajamaja ratkaisu olisi mahdollinen ja vettä voisi mahdollisesti jotenkin johtaa Niiltä taloilta siinä vieressä.

  Turun linnalla Vapaakomppanian ja WarusSepät ry:n leiri ei ole ollut nk. keskiaikaleiri sanan laajassa merkityksessä, vaan elävän historian standardeja noudattava museon näyttely. Sinänsä osallistujia ei ole rajattu vain jonkin yhdistyksen jäseniin, vaan osallistuminen vain edellyttää tietynlaista valmiutta autenttisuuteen sekä puvun että toimien suhteen. Tervetuloa mukaan siihenkin touhuun.

 7. Koroinen kuulostaa aika mainiolle paikalle! Olisikohan Turun kaupungilla halua kulttuurikaupunkivuonna panostaa sen verran lisää keskiaikamarkkinoihin että niille saataisiin oheisleiri? Hämeenlinnan markkinoillahan on ollut markkinoiden ohessa leiri, josta on ihan kivoja kokemuksia.

Jätä kommentti

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.