Vaatteet ja muotokieli

Jesss! Arvatkaa, kuka sai tänään lopultakin postia Norjasta? Kotona odotti upouusi Klaer og formsprÃ¥k i norsk middelalder.

Nyt pääsen harjoittelemaan norjan taitoani. Tämä on kyllä taas näitä tilanteita, jossa kiittää nuorta itseään siitä, että jaksoi koulussa opiskella ruotsia. Ilman niitä tunteja musta ei olisi tämänkään kirjan lukijaksi.
vedelerin kirjaEnsisilmäyksellä kirja vaikuttaa olevan hyvää kamaa, kuten kuvastakin näkyy. Uvdalin löydöt ovat tosin hankalampia kuin mitä ennakkojulkisuus antaa ymmärtää. Löytö on sellainen, ettei vaatteita ole voitu erottaa ruumiista niitä vahingoittamatta. Rinnalle ristityt kädet peittävät etumusta ja paljon jää CT-skannauksen varaan. Tästäkin huolimatta edessä on antoisia aikoja. Pliseeratut vaatekappaleet ovat todella mielenkiintoisen oloisia, hyvin erilaisia kuin tutummat vaatelöydöt samalta ajalta.

Tähän asti mielenkiintoisin anti kuvakielen suhteen on kirjan kommentaari symmetrian merkityksestä keskiajalla. Umberto Eco taisi vissiin kirjoittaa joskus symmetrian keskeisyydestä keskiajan estetiikassa. Vaatteissakin pyrkimys symmetriaan näkyy selvästi, mutta symmetria on silmämääräistä symmetriaa, ei niin millintarkkaa kuin nyt. Kappaleet eivät välttämättä ole tarkalleen samankokoisia, mutta vaikutelmassa on pyrkimys symmetriaan. Tosin tämänkin ideaalin haastaa välttämättömyys, joka vaatii säästämään kangasta hyödyntämällä sen mahdollisimman perusteellisesti.

Yksi vastaus artikkeliin “Vaatteet ja muotokieli”

  1. Hi!

    I’m Isis from Medieval Silkwork. Thank you very much for linking to our blog. Your weblog looks very interesting and I love the look of it. I really feel sorry for not being able to read Finnish(?!).

    All the best,

    Isis

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.