Mistä alkaa?

Kutkuttava tilanne. Käsityöhommia, ideoita ja tarpeita on nyt kaikkea yllin kyllin. Ongelma lienee, mistä aloittaa.

Naturtuchen kankaat saapuivat perjantaina varsin yllättävällä tavalla. Kotona ei odottanut paketinsaapumisilmoitus postista vaan oli laskun näköinen kirje Matkahuollolta. Postin sijasta paketti oli noudettavissa Siwasta – joka ei edes ollut lähin Siwa. Asun aivan Valintatalon vieressä. Miksiköhän paketti ei tullut sen noutopisteeseen? Näistä huolimattta paketin toimittaminen lähikauppaan on kyllä mainio juttu. Kauppa on useimmilla postia lähempänä.

Kankaat ovat kauniita:

naturtuchet.jpg

Tilasin timanttivillaa, jonka yksi ihanuus on, ettei sitä ole värjätty ollenkaan. Luonnonvalkoinen ja lähes musta tummanruskea ovat villan alkuperäisiä värejä. Kude on upea ja kangas mainion pehmeää. Siinä on hyvä tuntuma. Siitä on tulossa päällysmekko Sahran häämekon kaavalla, mukaillen myös yhtä museoissa näytillä ollutta mekkoa, jonka sanotaan perustuvan Turun löytöihin.
Harmaa villa on tiivistä, pehmeää ja paksuhkoa. Ajatuksena oli tehdä siitä melko yksinkertainen mutta lämmin mekko kevätleiriä varten. Nyt tosin vaikuttaa siltä, etten lähdekään toukokuussa SkÃ¥neen, joten tämän mekon kanssa ei tule niin kiire.

Kirjontatyö etenee ilahduttavaa vauhtia. Luostaripisto on mainio tapa tehdä kirjontaa. Sen kanssa on mahdollista tehdä aika tarkkaa jälkeä, kunhan käytössä on riittävän ohutta villalankaa. Työ etenee mukavan nopeasti, kuten kuvasta näkyy:

kirjontaedistys.jpg

Racairen hyvä ohje luostaripiston tekemiseen (ja samalla tietoa säilyneistä luostaripistolla kirjotuista seinävaatteista) löytyy täältä.

Tämän vuoden käsityötoivelistalta löytyy siis tähän asti ainakin:

 • hihaton päällysmekko timanttivillasta
 • luostaripistokirjontatyö, josta tullee valmiina pussi (Tällä pistolla tehtyjä pussukoita ei tosin ole ainakaan säilynyt jälkipolville, mutten viitsinyt tehdä heti alkajaisiksi seinävaatetta. Pakko aloittaa jostakin.)
 • nahkainen lusikkatuppi
 • lyhyt huppu Lontoon mallin mukaan
 • erinäisiä röyhelöhuntukokeiluja ja mahdollisesti uusi röyhelöhuntu
 • lämmin ja simppeli mekko harmaasta villasta

Lisäksi pitäisi jaksaa tehdä niitä perinteisiä:

 • alusmekkoja (ainakin yksi)
 • pari uutta leukaliinaa

###

I’ve just received my fabric from Naturtuche. It’s all very lovely. I’m especially keen to start on the black and white diamond twill. I think it’s neat that the fabric isn’t dyed, but the colors are natural colors of the sheep that produced the wool.

My first ever project in klosterstitch is going nicely (as you can see in the progress picture above).

I have a lot of things on my list of things I will make in the coming months. It’s almost difficult to pick what I want to start working on first!

This is my list:

 • a sleeveless surcoat made of the b/w twill
 • embroidered pouch made with klosterstitch (as far as I know there are no surviving examples of klosterstitch embroidery on pouches, but I wanted to get started with a slighltly smaller project than a wallhanging)
 • a spoon case made of leather
 • a little London hood
 • several experiments with frilled veils and possibly a new frilled veil (headress frames, hairpieces included)
 • a simple, yet warm dress made of hte new grey wool

and some boring items:

 • an underdress (at least one)
 • a few new wimples

4 Replies to “Mistä alkaa?”

 1. Onpa aivan ihanan näköistä kangasta! (Suomalainen nimi on muuten ristitoimikas.)

 2. Kiitos kovasti käännöksestä! On tullut mieleen useammin kuin kerran, että olisi syytä kerätä jonkinlaista sanastoa käsityötermeistä. On hassua, että tuntee käyttämänsä pistot englanninkielisillä nimillä, ostamansa kankaat ruotsiksi jne. Käspaikassa on aika hyvä sanasto, mutta käyttöliittymä on ehkä vähän hankala.

 3. The fabric is beautiful, I have fabric just like that (only in red and white) waiting on my shelf. Possibly a Herjolfsnäs gown – we’ll see.

  And I’m so happy that you are writing you english summaries! Thank you!

 4. First, thank you so very much that you translate some of your text into English that I can also follow your blog :)

  …concerning your pouch – we know that they cut the wallhangings and used them for other things… maybe some pieces also ended as pouches :)

Jätä kommentti

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.