Verkaa! Sarkaa!

Keskiaikaharrastuksen edetessä olen tullut jatkuvasti krantummaksi kankaiden suhteen. Samalla kangaskauppojen määrä on vähentynyt ja niiden valikoima on muuttunut keskiaikamielessä entistä kehnommaksi.

Enimmäkseen kaipaan villaa ja pellavaa. Pellavassa tarpeeni ovat yksinkertaiset: luonnonväristä ja valkoista pellavaa. Niitä on pellavan muodikkuuden takia ollut aika hyvin saatavilla. Ikeasta saa kelpo yleispellavaa alusmekkoihin ja muihin juttuihin todella edullisesti. Ostin viime käynnillä koko pakan, pahan päivän varalle. Ohutta pellavaa huntuihin ja muuhun on vaikeampaa löytää. Tallinnan kangaskaupoista olen haalinut mukaan varaston, joka on riittänyt onneksi vuositolkulla.

Hyvän villan löytäminen on vaikeaa ainakin täällä Helsingissä. En mielestäni vaadi mahdottomia. Haluaisin villakankaita, jotka ovat täyttä villaa. Varmasti. Villakankaassa voi olla jopa 7% muuta materiaalia mukana, mutta sitä saa sanoa 100% villaksi. Tämä on ongelma: seitsemän prosenttia ei ole paljon, mutta kyllä sen käytössä huomaa. Eurokankaissa myyjät osaavat harvoin kertoa kankaiden sisällöstä mitään. Yleisimmin ns. villakankaat ovat sitä tavallista: 80% villaa ja 20% tekokuituja. Se näkyy onneksi jo lapussa.

Muut toiveeni koskevat väriä ja paksuutta. Värivalikoima kangasliikkeissä on kovin synkeä: mustaa ja tummanharmaata. Sopivia värejä talvitakkeihin ja pukuihin. Keskiaikavaatteisiin tarvittaisiin punaista, sinistä, ruskeaa, valkoista, keltaista, vihreää. Kankaiden kuteissa ja paksuuksissa ei myöskään ole riittävää valikoimaa. On takkipaksuutta, joka on hieman liian paksua suureen osaan keskiaikavaatteista. Lisäksi on pukuvillaa, joka on ohutta ja tyyliltään ja hinnaltaan epäsopivaa, usein Armania tai muuta sellaista.

Mihin kääntyä? Tässä joitain vinkkejä ja linkkejä:

Matan tekstiili sijaitsee Hakaniemessä. Siellä on kiva valikoima villatoimikkaita, sellaisia sopivan keskipaksuja. Myös paksumpia kankaita löytyy. Hinnat ovat 23-32 euron välillä, jos muistan oikein. Joidenkin historianelävoitysseurojen jäsenkortilla saa alennusta, ajoittain villat ovat myös 20-30 prosentin alessa.

Handelsgilletin lopettaminen oli traagista. Luukku meni kiinni juuri kun olin oppinut tilaamaan kankaani netistä! Mutta onneksi Handelsgilletin jättämää ammottavaa aukkoa on tullut täyttämään muita myyjiä. Toivoisin, että joskus Suomeenkin saataisiin keskiaikakankaita myyvä kauppa, ettei kaikkea tarvitsisi tilata ulkomailta.

Naturtuche on saksalainen kauppa, josta tilasin tänään seuraavien projektieni villat. Pitäjät ovat itsekin historianelävoittäjiä, joten valikoima on tarpeisiin sopiva. Kankaat ovat täyttä tavaraa ilman keinokuitulisukkeita. Lisäksi osa kankaista on värjätty keskiajallakin käytetyillä kasviväreillä. Naturtuche myy värjäämättömiä kankaita myös itse värjääville. Verkkokauppa on toimiva ja palvelu pelaa mukavasti. Paypalilla maksaminen onnistuu ja kangasnäytetilkkuja saa sähköpostia laittamalla. Kimppatilaus kannattaa, postimaksut isoille ja pienille paketeille on käytännössä sama, pari kymppiä.

Medeltidsmode on ruotsalainen kauppa, jonka verkkokauppa on auennut aivan hiljattain. En ole tilannut täältä vielä muuta kuin kangasnäytteitä. Niiden perusteella valikoima vaikuttaa mukavalta ja hyvin laajalta, vaikka koko valikoima ei ole niin täysin keskiaikakosher kuin esimerkiksi Naturtuchessa. Verkkokaupassa on tällä hetkellä murto-osa kangasnäytevihkosen valikoimasta. Omaa tilaamiskynnystäni laskee se, että uuden verkkokaupan myötä maksaa voi muutenkin kuin tilisiirrolla ruotsalaiselle tilille. Hinnat ovat aika mukavia, hieman edullisemmat kuin Naturtuchessa.

Lopuksi kysymys lukijoille:

Mistä te hankitte kankaanne? Onko teillä linkkejä tai vinkkejä jakoon laitettavaksi? Kokemuksia verkko- tai muista kaupoista? Ajattelin että Neulakkoon voisi koostaa linkki/vinkkisivun kankaiden ostamisesta.

3 Replies to “Verkaa! Sarkaa!”

 1. Ah, tiedän tasan mitä tarkoitat! Olenkin ajatellut siirtyä kokonaan esimerkiksi Naturtuchen kankaisiin, se sininen helvarikankaani on sieltä, seuraavaksi himoitsen punaista ja vihreää. Omat kangasnäytteet olen jo ehtinyt hukata niissä remonttimuutoissa. Plääh.
  Matan tekstiilin varasto pitäisi päästä penkomaan ja odotan kieli pitkällä, että joku muukin haluaa tilata Medeltidsmodelta.
  Ruotsissa on sellainen kauppa kuin Svarta Katten, lähinnä larppaajille suunnattu. Ostin heiltä Visbystä kankaita. Ihan ok. Ja sitten on se Korppi (eli sama Ruotsiksi). Menettelee… pakka vaaleanpunertavaa villaa on hyllyssä.
  Pidän vielä Handelsgilletille hiljaisen hetken. Ja olen hengessä mukana jos joku avaa periodisuuskaupan Suomeen. Olen uhannut tehdä sen itse ellei kukaan muu ehdi ensin.

 2. Turussa on parikin hyvää villakauppaa, joissa kummassakin on melkoisen hyvät villa ja -sekoitevalikoimat, mutta myös sama vika: kankaissa ei juurikaan ole lappuja ja myyjä hyvin harvoin tietää kankaan koostumusta tarkalleen. Mutta kummastakin saa hyvällä tuurilla täysvillaa (varmemmin tosin sekoitetta) ja taatusti halvalla. Tosin ainahan sitä voi kysyä testipolttoon palaa?

  Akselintiellä on toinen villakauppa, hämmentävästi nimetty Kangas-ja patjataloksi. Myyjät järjestään mukavia ja avuliaita, mutta kangastietämys on vähän.. Jätti-Rätti on toinen putiikki. Pellavaakin on yleensä tarjolla, palvelua harvemmin. Jätti-rättejä on Turun seudulla parikin liikettä, Länsikeskuksessa ja Kaarinassa.

 3. Lahdessa jo pitkään luottokangaskauppanani on toiminut Alestalo, Kauppakatu 23. Villojen koostumuksesta en osaa sen tarkemmin sanoa, itselleni kelpaa myös se tavara, mitä väitetään sataprosenttiseksi tai joka tuntuu ja näyttää hyvältä. Selkeitä puku- ja takkivilloja tietysti on suurin osa, mutta itse olen löytänyt mm. vihreää, kevyesti huovutettua toimikasta ja oranssinrusehtavaa villaa sieltä (ja tarjolla on pidempään ollut vaaleanpunaista, en ole vielä uskaltanut!). Heillä on myös suhteellisen hyvä pellavavalikoima. Joitain vuosia sitten kaikki villakankaat olivat noin vuoden verran puoleen hintaan, en tiedä, mikä tilanne on nyt.

  Tampereelta en ole sopivaa paikkaa vielä löytänyt. Takkivilloja ja peruspellavaa löytää kyllä Eurokankaastakin, mutta siinä se sitten on. Alestalon löytöjen lisäksi parhaimmat ostokseni olen tehnyt Tallinnassa ja Prahassa.

Jätä kommentti

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.