Kirjotuttaa

06082008220.jpg

Tekee mieli kirjoa! Varsinkin, koska plakkarissa on kaikenlaisia ihania lankoja. (Ks. kuva: Wetterhoffin Veera-lankaa, ihanan ohutta ja mainioita värejä) Kirjontatyö olisi näyttävää tekemistä Glimsin käsityöviikonloppuna.
Enää pitää päättää, millä täyttäisi tyhjyyttään kolisevan kirjontakehyksensä.
Olen ajatellut jotain pientä, kuten kirjottua pussukkaa. (Tämä on muuten hieno sivusto kirjotuista pussukoista.) Lisäksi mieleni tekee kokeilla jotain uutta. Ehkä perehtyä johonkin saksalaiseen kirjontatapaan.

Koska villalangan lisäksi kokoelmiin on tullut myös mainiota silkkilankaa, ajattelin ensin saksalaista counted thread-kirjontaa (josta ei ole aavistustakaan, miksi sitä suomeksi nimittäisi, mutta mainio sivusto siitä on tämä). Koska kuulun siihen käsityöihmisten kastiin, joka ei tykkää työstä jossa joutuu laskemaan, päätin jättää sen harjoittelun toiseen kertaan. Luultavasti Glimsiin tulee kuitenkin perheitä, joiden pienimpien korville en soisi niiden käsityön äänten kantautuvan. Tietenkin harjoittelun olisi voinut aloittaa helpommin kuin kirjomalla valkoisella pellavalla valkoiselle pellavalle. Mutta en mene takuuseen, etteikö ärräpäitä lentelisi silti.

Onneksi keksin luostaripiston eli klosterstitchin. Pidän muutenkin hirveästi nyöripistotekniikasta (couching, läggsöm), millä tahansa tavalla toteutettuna. Inspiroiduin Englannissa näkemästäni Racairen seinävaateprojektista ja saatuani käsiini vielä tämän mainion ohjeen, olen valmis aloittamaan.

Aloittamisen esteenä on se, etten tiedä mitä sillä kirjoisin. Kirjontahommissa tekniikan lisäksi melkein yhtä tärkeää on, että kirjoo keskiaikasta kuviota. Mutta mistä sopiva? Keskiajan kirjontakuvioiden tyyli kulki sydänkeskiajalla aika likellä sen ajan käsikirjoitusten kuviointia, joten niistä voisi löytyä sopiva malli. Sitä oikeaa ei vielä kuitenkaan ole sattunut silmään. Hahmottelin vähän yhtä pariskuntaa lempikäsikirjoituksestani Romance of Alexanderista. Se ei kuitenkaan tuntunut oikealta. Niiden tyyliin sopisi paremmin opus anglicanumilla tehty työ. Koska värejä on käytössä melko vähän, pitäisi saada jotain yksinkertaisempaa ja tavallaan sarjakuvamaisempaa. Mieleen tulee Codex Manesse, joka on sopivasti saksalainenkin, mutta oikeaa kuvaa ei ole vielä löytynyt. Ideoita?

4 vastausta artikkeliin “Kirjotuttaa”

  1. Veera- lanka oli kyllä parhaiten kitjomiseen sopivaa villalankaa, jota olen tähän mennessä käyttänyt. Käytin Elsebethiltä ostamani valmiiksi värjätyt langat jo suurimmaksi osaksi huppuun, mutta kasvivärjätyt Veerat odottavat vielä sopivaa inspiraation hetkeä.

    Mulla on ollut jossain n. 2 vuotta sitten netistä muistaakseni Tanskan kuninkaallisen kirjaston sivuilta tulostettu ihanin melkeinpä pastellisävyisin hirviökuvioin koristeltu 1300-luvun Codex Bestiarum, jonka kuvioista tulee ehkä kirjontaa johonkin jonain päivänä. Kunhan nyt vaan muistaisin mihin olen tulosteet piiloittanut…

  2. Aah, kiitokset pussukkalinkistä!! Sain siitä mainion inspiraation tehdä vihdoinkin loppuun kirjottu pussi, jonka parissa olen nysvännyt pari vuotta. Ja sain sitten jo uuden inspiksen siitä ranskalaisesta 1100-luvun hienosta kirjotusta pussista. Toiveissa on, ettei sen parissa menisi ihan kahta vuotta…

  3. Manesse codexissa on hyvää kuvaa.
    Olisiko vaikkapa se Metsästyshaukka, joka syö makupalaa omistajansa kädessä. ( Omistaja makoilee neitonsa sylissä kukkivan puun alla.)

  4. Tuo pussukkasivusto on uskomattoman inspiroiva! Tekee mieli alkaa tehdä sellaista. Ihan kuin ei olisi projekteja jo ennestään…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.