Kuuma kesä

Takaisin kotona. Pieni kulttuurishokki päällä, pyykkikori täynnä ja kissa olkapäällä. Purrr.
Alkuviikon sää oli hieman nihkeää, mutta loppuviikon helle poltti naamaan cornettes-tyylisten tekolettieni mukaiset rusketusrajat. Hih.

Teltta oli mainio. Se piti vettä, matkusti pienessä tilassa ja mahdutti sisäänsä kaiken tarpeellisen. Kaupan päällisiksi se oli vielä kaunis. Se on tosin puuvillaa, mutta pellavaan ei ollut varaa. Voin suositella: teltta on ostettu täältä.

Leirillä oli tavanimaisen tapaan mukavaa. Otin rennosti ja aika rauhallisesti. Enimmäkseen istuskelin ompelemassa (ylläri ylläri!) hyvässä seurassa. Oli inspiroivia ja hauskoja keskusteluja. Tänks!

Kävin muutamalla mainiolla luennolla. Olen iloinen leirin luentoaikataulusta. Siellä oli paljon kaikkea kiinnostavaa: kasvivärjäystä, emalointia, päähinettä, smokkausta ja niin edelleen. Harmittaa hieman, että kuumuus hyydytti osallistumisintoani loppuviikosta. Nyt tuntuu, että olisi sittenkin pitänyt vääntäytyä useammalle luennolle, koska kaikki oli niin kiintoisaa.

Uusi punainen on toisen hihan uudelleenkiinnitystä vailla valmis. Päivittäinen rutiini meni jokseenkin näin: aluksi itsetuhoutumisvaiheessa olevan vanhan mekon paikkailua ja sitten uuden mekon laittamista. Leirin ompelusaldo on: yksi lapsen paita/mekko, loput napinlävet ja nappien kiinnitys, silkki-iskunyöri hihaan, hihojen kiinnitys ja vähän alusmekon sovittelua sekä sulkien sommittelua hattuun. Kuten kunnon tapahtuman jälkeen pitääkin, pääni on täynnä uusia ideoita ja projekteja. Ostin tulevia seikkailuja varten hieman karvaa ja paljon kirjontapaksuista villalankaa.

Hellepäivät saivat pohtimaan keskiajan hellepukeutumista. Miten silloin toimittiin? Äärimmäisen kuumuuden iskiessä viilennän itseäni jättämällä päällysmekon pois ja avaamalla mekon nyörin ja laskemalla yläosan roikkumaan vyöltä ja vyötäröltä (T:n näppärästi opiskelijahaalarityyliksi nimittämä tyyli). Se on suhteellisen mukava. Mitään historiallista perustelua tälle en ole keksinyt, mutta jotenkin se tuntuu soveliaammalta kuin pelkässä alusmekossa liikkuminen. Tanskan Middelaldercentretissä jäähdyteltiin samalla tavalla, mutten tiedä olisiko heillä sille jotain lähdettä tarjota. (Täytyy laittaa mietintämyssyyn ja palata asiaan joskus vähemmän väsyneenä.)

Hunnusta ja leukaliinasta en luovu, mutta päähän pistän olkihatun. Jos en vaikuttaisi superfriikiltä, käyttäisin huntu-leukaliinakomboa nykyajallakin vaikka joka päivä, ainakin pahimmilla helteillä. Se suojaa ihoa palamiselta ja muutenkin viilentää mukavasti. Ensi kerralla taidan kuitenkin jättää auringon paahteessa pois ne letit…

4 Replies to “Kuuma kesä”

 1. Argh, argh, argh, näen silmissäni maalauksen, jossa naiset pesevät pyykkiä paitahihasillaan, mekon yläosa vyötäisille laskettuna. Se on joko englantilainen tai saksalainen, 1500-luvulta, ja tällä hetkellä jossain internetin kätköissä.

  Milloinkohan sitä oppisi tallentamaan kiintoisat kuvat koneelle sitä mukaa kun niihin törmää?

 2. Hei ja kiitos hienosta blogista! Olen mielenkiinnolla seuraillut projektejasi ja arvelin kysäistä hieman neuvoa. Väsäsin muutama vuosi sitten kurssilla keskiaikaisen puvun. Se on varsin simppeliä perusmallia, aluspuku pellavaa ja surcot-päällyspuku turkoosinsinistä villaa. Puku on kuitenkin vielä viimeistelemättä. Haluaisin helvetinikkunoihin turkisreunukset – osaisitkohan “piireissä” liikkuvana vinkata, mistä voisi löytyä tarkoitukseen sopivia turkispaloja tai -suikaleita?

 3. Kati:

  Kiitos kiitoksista! On aina hauskaa huomata, että tätähän lukee muutkin kuin tutut. :)

  Karvapuolen asioissa olen heikko, mutta voin vinkata ostaneeni omani Sahralta, joka vaikuttaa täällä: http://www.hibernaatio.blogspot.com/ ehkä voisitte tehdä kauppoja sen kommenttipalstan kautta? Kokemuksen mukaan juuri pienien palojen hankkiminen ammattimaisilta karvamyyjiltä on hankalaa – ne ovat tottuneet myymään suurempia eriä. Mutta Sahralla oli hyvä valikoima, kannattaa kysyä!

 4. Hei

  Juu, täältä löytyy paljon erilaisia turkisia isoina ja pieninä paloina.
  Kaikille niille, joiden ompeluvahat ovat mukana Eilgrin handelsgillet-tilauksessa, ne löytyvät nyt minulta. Toin ne tullessani Visbystä.
  Muita kuulumisia voikin sitten vilkaista hibernaatiopesäkkeestä. Me jätämme sen takia hämeenlinnan isot sotkatalkoot väliin, mutta Glimsiin lähden kyllä jo ompelemaan.
  Meidänkin uusi telttamme tuli, Tentoriumilta Puolasta. Käsittelemätön pellava piti hyvin vettä, pari saumaa alkoi tihkua vedenpaisumuksessa mutta se sade olikin omaa luokkaansa!

Jätä kommentti

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.