Napitettu huppu kirjotulla nauhalla

Näköjään kannattaa aloittaa isompia projekteja, koska siinä ohessa saa pienempiäkin juttuja tehtyä. Inspiroiduin eilen bongaamastani Sahran hienosta kirjotusta hupusta niin, että koristelin viimein omankin huppuni.

Tässä kuvia:

15052008133.jpg

Huppu on tehty Herjolfsnesin hupun nro 66 kaavan mukaan. Mittoja on muokattu omiin mittoihin sopivaksi, mutta esimerkiksi hupun hurjan pitkä häntä on mitoiltaan täysin alkuperäisen mukainen. Suurin muutos alkuperäiseen on napitus edessä. Napit on aseteltu samalla tavalla kuin tässä Lontoosta löydetyssä hupussa. Napit on tehty samalla tekniikalla kuin sekä Grönlannista että Lontoosta löydetyt kangasnapit.

Napitus lisää hupun kätevyyttä, sillä se on helppo pukea erilaisten huntuviritysten päälle. Naisten huppuja tehdessä kannattaa muuten aina huomioida huntuvara huppuosassa. Siitä pitää tehdä vähän liian iso.

Huppu on tehty hyvin paksusta ja tiiviistä villasta ja se on vuoritettu ohuella punaisella villalla. Se on huippulämmin ja lähes täysin vedenpitävä. Verrattuna aikaisempiin pellavalla vuorattuihin huppuihini, ero kosteuskestossa on huomattava. Pellava imaisi kaiken päällimmäisestä villakerroksesta läpi tulleen kosteuden itseensä ja pysyi märkänä inhan pitkään. Villavuorilla ei samaa ongelmaa ole.
Huppu on käsin ommeltu vahatulla värjäämättömällä pellavalangalla, erilaisia pisto- ja saumatyyppejä hyödyntäen. Esmes paksun kankaan saumanvarat on avattu, vuorikankaan saumat huoliteltu yhteen.

15052008136.jpg

Huppu ilman tyyppiä sisällä. (Klikkaa kuvat isommaksi!)

15052008135.jpg

Napitus ja huppu alhaalla.

15052008137.jpg
Kirjonta

Kirjontakuvio on peräisin islantilaisen alttarivaatteen reunuksesta. Alttarivaatteeseen pääsin tutustumaan Kööpenhaminan kansallismuseossa. Kuva alkuperäisestä löytyy täältä, Neulakon kuvagalleriasta. Kirjonta on tehty Pirkka-villalangalla, jonka värivalikoimista pyrin löytämään mahdollisimman paljon alkuperäistä muistuttavat värit. (Vaikka alkuperäisen väreistä on osa saattanut haalistua vuosien saatossa, yhdistelmä oli silti mielestäni tosi vinkeä.) Kirjonta on tehty Refillsaumur-tekniikalla, joka on varsin samanlainen kuin Bayeux-seinävaatteessa käytetty tekniikka. Kuvio on tehty pellavakankaalle ja valmis nauha applikoitu huppuun.

ps. Tällä viikolla voi seurata (ti-la) NESAT-symposiumia verkossa osoitteessa: http://ctr.hum.ku.dk/

3 vastausta artikkeliin “Napitettu huppu kirjotulla nauhalla”

 1. Hei

  Olen seurannut säännöllisesti käsitöittesi edistymistä ja oli hauska huomata, että bongasit huppuni. Olen otettu inspiraatiosta : )
  Hieno huppu sinulla, tuli heti ihan mahdoton kirjonnan nälkä! Pitäisi vain löytää malleja, tähän asti olen viritellyt niitä omasta päästäni. Hauska juttu nuo kaksi toisiaan katsovaa hevosta; olen piirrellyt niitä vuosikausia papereiden laitoihin, vuonna 1987 minua varoitettiin että ”ei sitten ylioppilaslautakunnalle niitä hevosia”.
  Sitten se kuvio tulikin vastaan… museon kuvassa.
  Niin, kuningatar Jovi aiheutti minulle sydämenpysähdyksen kutsumalla Suwiöissä hoviin. En nähnyt enkä kuullut mitään, vasta kun hän ojensi Jolandan tekemän scrollin ja kun sanoi että ”rise, Lady Sahra”, aloin ymmärtää huminaa…
  Itkuhan siinä meinasi tulla, mutta hillitsin itseni.
  Jolanda oli piirtänyt minulle toteemieläimeni eli valkoisen hevosen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.