Ihmisiä suviyössä

Tapahtumantäyteinen kesäkausi on alkanut, vaikka sää on ollut ajoittain jäätävää. Viikonlopun tapahtumassa oli mahdollisuus koeajaa vermeensä ja varmistaa että kaikki on käyttökelpoista kesää varten.

Oli ihanaa päästä pitkästä aikaa tapahtumaan ja nähdä taas kaikki kivat tyypit! Suviöissä ruoka oli ainutlaatuisen hyvää ja tunnelma niin mainio, ettei jäätävä kesäsääkään päässyt sen pahemmin hyydyttämään. Markkinoiden tarjonnasta löytyi uusi kippo ja komeat sakset. Kiitos kaikille järjestäjille!

Uusi hihaton päällysmekko oli ensi kertaa käytössä. Se on jo nyt oikein kiva, vaikka siitä puuttuu koristelu. Teen vielä kapeaa, yksiväristä lautanauhaa kaula- ja hiha-aukkojen ympärille.

helvari2.jpg

Mekko edestä

helvari1.jpg

Mekko sivulta. Kämmenen vieressä näkyy rypytys. (Ja naamassa karseet ilmeet) Unohdin lettini kotiin joten tällä kertaa tuli huntua käytettyä hieman eri tavalla. Mukava se on näinkin!

Pidän tässä mekossa monesta asiasta.

Kangas on aivan ihanaa: sen timanttikuvio tekee pinnasta elävän ja saan tiettyjä kiksejä siitä, että sen värit ovat lampaan omia värejä. Lankoja ei siis ole värjätty. Se on pehmeää ja sitä on ollut aivan mainiota ommella. Kuvio piilottaa armeliaasti sen tosiasian, että mekkoa tehdessä on koottu kaavat luovasti kappaleista.

Hiha-aukot ovat massiiviset, mutta kauniit. Mekko tuntuu toimivan. Se pysyy hyvin paikoillaan kahden neulan ja yhden pienen soljen avulla. Olkapäät eivät lipsu. (Tämä on ollut aiemmissa näissä helvetinikkunamekoissani ongelmana)

Kaavan lainasta on kiittäminen Sahraa. Se muokkaantui käsittelyssäni hieman, mutta mielestäni mekon perustoimivuus tulee juuri tästä alkuperäisestä kaavasta.

Haasteellisinta projektissa oli pieni kangasmäärä. Ihana timanttivilla oli melko kallista, joten otin sitä vain 2 metriä, vaikka Sahra neuvoi kahta ja puolta. Käytin kankaan todella tarkasti. Eniten huoletti tulisiko helmasta riittävän leveä, sillä mikään ei ole ahdasta päällysmekonhelmaa ärsyttävämpää.

Mekossa on kiilat ainoastaan sivussa. Osan kiiloista jouduin vielä palastelemaan kasaan pienemmistä palasista. Lopulta ne muistuttivat kärjetöntä kolmiota. Kärjettömän kolmion muotoisia kiiloja on keskiaikaisissa vaatteissa, usein juuri kädentien alla. Ja kiiloja koottiin palasista ja kankaan kanssa pihisteltiin keskiajallakin, joten sinänsä olin varmoilla vesillä järkeilyni kanssa. Helvetinikkunamekkoa askarrellessa ei nimittäin oikeastaan ole mitään kovin varmaa kaavatietoa johon tukea. Jonkinlaista apua sain espanjalaisista kuninkaallisten hautavaatteista, vaikka ne ovatkin suosikkivuosisataani vanhempia. Lisäksi ajattelin Turussa tehtyä rekonstruktiota joka pohjaa turkulaisiin löytöihin (tutkimus siitä kai paraikaa työn alla) ja Tanskan Middelaldercentretissä kuvaamaani mekkoa.

Koska pyrin kokoonrääppimilläni kiiloilla maksimoimaan helman, mekosta tuli lanteilta hieman liian iso. Ratkaisin ongelman ja paransin mekon istuvuutta laskostamalla kiilan yläosan kädentien alaosasta. Se toimi mainiosti. Mekon istuvuus parani huomattavasti ja koko homma näyttääkin paremmalle. Laskostusta on mekoissa käytetty, mallin laskoksiin otin norjalaisesta Uvdalin löydöstä, jossa tosin koko mekon etu- ja takakappaleet on laskostettu.

****

Summer Nights in a New Dress

The summer season has opened! And what better way to kick it off than wear a brand new dress? I wore my new surcot, which is nearly finished – it onlye lacks the tablet woven bands I’m currently weaving.

(See pictures above, never mind the stupid faces I managed to pull once again when having my picture taken.)

I’m really rather happy with the surcot. The diamond twill fabric is lovely, especially since the colors are the natural colors of the wool – i.e. the fabric hasn’t been dyed. It fits well and stays put very nicely, which isn’t always the case with sideless surcots.

I started working with a pattern from my friend Sahra, modifying it a bit to adjust to the amount of fabric I had. My sources of inspiration were the Burgos surcoats (although they are spanish and older), a dress I saw at Middelaldercentret as well as a reconstruction of a dress based on textiles in Turku (publication forthcoming).

The biggest challenge was making the dress with just 2 metres of fabric. I had to be quite creative and create gores out of small scraps of cloth. Luckily the pattern in the fabric hides all those seams really well.

Because of the fabric challenges and the fact that I tried to make as full a ”skirt” as possible, the dress was a bit big at the hips. I solved this problem by pleating the tops of the gores. Pleating was a known and used tailoring technique, so using it seems justified. The pleats are made like as the pleats on the Uvdal gown.

6 vastausta artikkeliin “Ihmisiä suviyössä”

 1. Such a lovely dress and surcot and also the colors look so good on you! Great work! :)
  I always wanted to make a sideless surcot – some hints for a person who haven’t tried it yet?

 2. Hei!
  Oli niin kiire tapahtumassa, etten ehtinyt edes ääneen kommentoida mekkoasi. Kangas on todella hieno! Minulla ei muuten ole mitään ongelmaa oman helvarin pysymisessä päällä. Se istuu kuin hanska. Olisi kiva laittaa se vaikka Turun markkinoille, mutta ei raaski, liian hieno jos vaikka sataa.
  Naturtuchen kangaat ovat ihania. Työstän juuri parhaillaan ohutta krappivillaa muinaispuvun vaippahameeksi kesäkruunajaisiin.

  Kiva jos tykkäsit tarjoiluista.. oli aika kovat suorituspaineet :)

 3. @Racaire My top tips would be:
  a model which hangs on the shoulder is much easier than the off-shoulder model. If you have slippery shoulders like me, it’s good to use a couple of pins to hold the shoulders in place. In order not to look huge in the dress it’s good to see to that it fits somewhat round the hips. It’s also good to have the front and back a bit different, the back piece a bit wider than the front. And when planning your hem circumference, remember that it has to be wide enough to fit your dress that goes beneath.

 4. @Sahra
  Mulla on varmaan jotenkin liukkaat tai luisut olkapäät. Ja tietenkin alusmekon materiaali vaikuttaa, esim silkkimekossa oli todella liukas luikku koko ajan! :D
  Ja sitten olen kokeillut pariin otteeseen sitä sellaista off-shoulder-tyyliä, joka on luisuisempi. Mutta sekin on kiva, jos tekee hartioille sellaiset napakat ”kupit”.

  Mut kiitoskiitoskiitos kaavasta, siitä tuli tosi hyvä. Sun pitää pistää se myyntiin tms. markkinoille.

 5. Hei,

  hienoja vaatteita olet tehnyt! :) Olen itsekkin hyvin kiinnostunut keskiajasta, mutta varsin aloittelija tällä saralla vielä. Nyt kuitenkin on häät syksyllä tulossa ja teemana, yllättäen ;), keskiaika.

  Olisi siis hyvin mielenkiintoista jutella henkilön kanssa, joka tietää asioista enemmän ja tästä syystä häiriköinkin blogiasi :D

  Kesäterveisin
  Heli L.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.