Vyön täydeltä muistoja

Posti toi hartaasti odotetut, uudet vyöniitit! Siistiä! Saan toivottavasti kiinnitettyä ne viikonlopun aikana. Ostin niitit täältä.
Olen kyllä joskus hieman tuskissani siitä, miten materialistinen harrastus tämä keskiaikaelävöitys onkaan. Tässä on niin usein kyse tavarasta – sen valmistamisesta tai hankkimisesta muuten.

Toisaalta, tämä on sitä oikeanlaista materialismia. Tavaran eteen on nähty paljon vaivaa ja sitä arvostetaan. Sellaista sopisi nähdä enemmänkin tässä merkityksettömän krääsän haalimisen maailmassa.

Nykyään puhutaan siitä, miten kaikella pitää olla tarina. Esimerkiksi yrityksille keksitään tarinoita, mikäli sellaista ei ennalta ole. Se johtuu siitä, että ihmisaivot rakastavat tarinoita – ne jäävät mieleen ja antavat asioille merkitystä. Se lienee syy sille, miksi yksi keskiaikaesine on tärkeämpi kuin kymmenen nykyesinettä. Nillä on tarina. Useimmiten pitkä sellainen.

Keskiaikatavaroistaan muistaa milloin ne on tehnyt, mitä silloin ajatteli, kenen kanssa ompeli, mistä haki tietoa ja materiaaleja, mitä uutta oppi. Ne kantavat muistoja siitä milloin niitä on käyttänyt ja mitä silloin on tapahtunut. Siksi niitä tuntuu olevan mahdotonta heittää pois, vaikkei niitä enää käyttäisikään.

###

Mietiskelin taannoin, mikä mahtaa olla tärkein keskiaikaesineeni. Tietenkin kaikki mekot ovat eri tavoilla rakkaita jo pelkästään niihin käytetyn ajan ja vaivan takia. Ne ovat kuitenkin käyttötavaraa, jonka puhki kulumiseen on henkisesti valmistautunut.

Rakkain kapine on varmaankin vyöni. Siihen liittyy muistoja sen koko mitalta. Vyö täyttää tänä vuonna kymmenen vuotta.

Ostin vyöni ollessani ensimmäistä kertaa Visbyssä keskiaikaviikoilla. Se oli ensimmäinen kerta, kun kävin ulkomailla pidemmällä leirillä. Vyö ostettiin visbyläisestä nahkatavaraverstaasta, jossa se leikattiin suoraan valitsemastani vuodasta. Hinta määrittyi vyön leveyden mukaan. Otin leveän (noin 6 cm) vyön, koska sellainen oli kaikilla kauan harrastaneilla keskiaikaguruilla ™. Väriksi valitsin mustan. Kokonaisuuden kruunasi päähän laitettu metallirinkula, jonka avulla vyön saattoi solmia. Juuri sellainen rengas oli myös edeltämainituilla guruilla. Olin varma, että tällaisia vyöt keskiajalla olivat.

Samoihin aikoihin oli vallalla kummallinen villitys pureskella juhlien tiimellyksessä kavereiden vöitä. Vyössä näkyy vieläkin ystävien hampaanjälkiä.
Seuraavana vuonna Visbyssä kiikutin vyöni samaan pajaan kavennettavaksi. Olin oppinut, etteivät 1300-luvun vyöt olleet leveitä vaan kapeita. Kotona askartelin vyöhön kapean soljen, joka oli moderni, muttei sentään metallirengas.

Tätä seuraavana vuonna tilasin jenkkeihin matkustavalta vyöniittejä. Askartelin niitit kiinni vyöhön kuulaana syyspäivänä ulkosalla. Neliskanttisten niittien ja pienten niittien yhdistelmä on edelleen hieno. Tinaiset niitit olivat uutena kiiltäviä. Suurin osa niiteistä meni aika suoraan, eikä yksikään tärvääntynyt. Myöhemmin hankin lisää niittejä. Niiteissä on eroja: uusien asentaminen oli hankalampaa ja ne ovat jostain syystä irtoilleet vanhoja enemmän.

Vyössä on myös kukkaronpidike. Se voi kuulostaa keskiaikaturhakkeelta, mutta on oikeasti käytännöllinen. Suoraan vyölle ripustettu pussi tai kukkaro vetää nahkaa rullalle ja vyön epätasapainoon. Pidikkeessä pussi riippuu aivan huomaamatta.
Oikea solki vyöhön löytyi matkalla uuden heilan (nykyisen miehen) kanssa Tanskan Middelaldercenteristä. Siihen piti tehdä itse kieli. Siitä huolimatta solki on kestänyt.

Vyön pään hankin silloin, kun järjestimme ensimmäisiä Homobonuksen pitoja. Se taisi olla ensimmäinen kerta kun tilasin netitse keskiaikatavaraa ulkomailta.

Vyön uusimmat somisteet ovat ystäviltä kolmikymppislahjaksi saaduilla varoilla tilatut juuri saapuneet niitit. Täydensin vanhaa sarjaani ja ostin lisäksi naisen pää-niittejä, joista tulee aina mieleen viime kesän matka Englantiin, jolloin näimme alkuperäisen Lontoon kaupunginmuseossa. (Tässä parempi kuva alkuperäisestä.)

Jätä kommentti

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.