Pieniä parannuksia / Small improvements

Mitä pussissa näkyy olevan / What appears in my bag

Kauneus luuraa yksityiskohdissa ja uskottava keskiaikaisuus eheässä kokonaisuudessa. Siksi on hauska tuunata oman keskiaikakokonaisuuden pienimmätkin osat kuntoon.

Omassa kokonasuudessani minua on pitkään häirinnyt yksi pieni mutta kirkkaankeltainen yksityiskohta. Olen nimittäin niin huulirasvariippuvainen, että se on naurettavaa. Se on ihan oikeasti se yksi ainoa juttu, jota ilman en voi mitenkään olla. Niinpä pussissa on uskollisesti keikkunut mukana kirkkaankeltainen huulirasvapytty, josta olen yrittänyt huomaamatta laittaa huulia.

No, olen todennäköisesti ainoa jota se häiritsee. Mutta joka kerta kun kaivan pussista esimerkiksi noppia, keltainen purnukka paistaa sieltä silmään. Ärsyttävää.

Olen miettinyt pitkään keskiaikaisempaa ratkaisua tälle addiktiolle ja nyt se on viimein askarreltu.

Museoissa olen kiinnittänyt huomiota pienenpieniin keraamisiin ruukkuihin. Kun alkaa katsoa sillä silmällä, niitä löytyy paljon. Joskus ne on nimetty leluiksi, joskus pyhäinjäännöksen säilytysastioiksi ja joskus niitä sanotaan….salvaruukuiksi! No, siitä se ajatus lähti.

Kööpenhaminan kansallismuseon pieni ruukku, jossa on säilytetty pyhäinjäännöstä. / Small reliquary jar, Nationalmuseet CPH

 

Ruukun koko verrattuna ns. normaalin kokoiseen ruukkuun. Tämä oli nimetty salvaruukuksi. / Tiny jug compared to a normal sized one. This one was a salve jug. Nationalmuseet, CPH

Kotona sattui pyörimään tälläinen pieni ruukku, jossa olen pitänyt mm. suolaa. Kippasin suolat menemään ja vaihdoin tilalle huulisalvaa. Kokonaisuuden viimeistelee korkki, joka estää koko pussukkaa rasvaantumasta.

Uusi ja vanha purnukka, korkki ennen veistoa / New and old jar, cork before modifying

****

God is in the details and a believable medieval outfit builds up of these little things. I enjoy fiddling with minute details of my kit.

There has been one really bothersome little detail in my kit. Small, yet bright yellow. The thing is, I am so addicted to lip balm it is silly. It is seriously the one modern comfort I cannot stand being without. So I have carried around this YELLOW PLASTIC tub of lipbalm in my bag and tried to apply it discreetly.

Seriously, I think I am the only one bothered by this.  But every time I look in my bag for dice or something, the tub is there and very yellow. And bright. And did I mention yellow? Annoying.

I’ve spent a bit of time trying to find a plausible medieval solution to this. And now it’s finally done.

You may have noticed these tiny ceramic jugs in museums. When you start noticing them, they are popping up fairly frequently. They are sometimes labeled as toys, sometimes reliquaries and sometimes… as jars for salve! So this gave me an idea.

I had a little jug like this. I’ve mostly used it to carry salt. So I chucked out the salt, scooped in my salve (aka lip balm) of choice, cut a wine bottle cork down to a good size  and here it is! A much more suitable transport for salve.

Samanlaista / Related

11 Replies to “Pieniä parannuksia / Small improvements”

 1. I am doing the same thing this fall, except I’m making a sunburn salve. We always wear sunscreen, but a few of us burn no matter what. I’m looking forward to being able to physic my fellow guild members out in the open during the day using a little jar I purchased that was labeled as an inkwell. I’ve got a second little jar, I migh have to make some lip balm too and leave the tube of chapstick at home!

  Thanks for the lovely post!

 2. Years ago, I bought some solid perfume in a tiny (about the size of your mug) wide-mouthed jar, sealed with a cork. I wish I could get more of them; to me it looks medieval (except for the colors of the glaze, perhaps; I don’t know much about medieval pottery). I’ll take a picture of it and post the URL of the picture a bit later.

  1. neat! I think I got this jug from the medieval museum in Stockholm, but that was years ago. They had other kinds of small/miniature jugs there the last time I visited too.

 3. What a great solution to the problem! And those tiny jars are incredibly cute as well, I wish I had one myself!

 4. Ja voi vaan todeta, että asiat on sinulla, ja ehkä keskimäärin koko Aarnimetsässäkin,aika hyvin, kun voi tosiaan huolehtia tällaisista enimmäkseen vain itseä haittaavista pikkujutuista. Mutta nämä on kyllä isoja pikkujuttuja, joista kokonaisuus muodostuu. Ei ole turhaan autenttisuusprenikkaa jaettu sinne!

 5. You can see a picture of my little jar here. The key is the car key from my Toyota, which I put in the picture to give scale. The jar is about 25 cm high.

 6. Melkein off-topic, mutta olin itse huulirasvariippuvainen vuosia, kunnes huomasin olevani allerginen… …huulirasvalle. Kuivien huulien rasvaaminen siis vain pahensi asiaa ja olin huulirasvanoidankehässä (mikä on rasvanoita?). Siirryttyäni puhtaaseen vaseliiniin tarvitsen sitä enää vain harvoin. Ehkä meitä on muitakin, joilla on sama ongelma?

 7. Ha-haa! Olen vuosia lukenut opuksista näistä “lasten astioista” joiden käyttötarkoituksia on arvailtu uudestaan ja uudestaan. Parhain selitys pikku kipoille on mielestäni, se että piku astioissa olsi säilytetty pyhäinjäännöksien palasia. – Niitäkin on voitu säilyttää pikku purnukoissa, mutta suhteessa löydettyjen astioiden määrään ja astioiden arkiseen ulkonaköön, pyhäinjäännöksiä on täytynyt kököttää liki joka töllissä, useitakin kappaleita, säätyyn katsomatta.
  “Se on lelu” – selitystä en ole täysin tyrmännyt, sillä muitakin savisia leikkikaluja on löydetty..
  Varmasti kosmetiikan säilytykseen tiedetään käytetyn suuriakin pulloja joihin on sisään rakennettu pienenpi astia. Antiikin ajan hajustepulloja läpivalaistuna on huomattu 1 litran vetoisen purnukan sisältäneen alle 1dl vetoisen “sydämmen”.

  Huulirasvan piilotuspullo näyttää hurmaavalta!
  – Alunperin aloin tehdä omia pikkuruukkujani samantapaisiin tarpeisiin, suolapulloiksi, maustepulloiksi jne.. ja tämä idea inspiroi muuten se pikkuinen pullo koiruoholikööriä jonka voitin muistaakseni Sydärissä, pyhäinjäännösrasiallani!

  1. Tälläisellä purnukalla on kyllä monen monta käyttöä. Itse veikkaan että niitä on voitu käyttää kaikkeen mainittuun: salvoihin, jäännöksiin, mausteisiin ja leluina. Kiinnostava juttu toi purnukka purnukan sisällä!

Jätä kommentti

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.