Juttu on julkaistu keskiaikaseuran lehdissä joskus 90-luvun loppupuolella.
Bockstenin suosta Ruotsista löydettiin vuonna 1936 ruumis, joka on peräisin 1300-luvun alkupuolelta. Bockstenin mieheksi nimetyllä ruumiilla oli yllään hyvin säilynyt miehen puku. Suosta kaivettiin tunika, huppu, viitta, sukat, nahkakengät sekä vyö. Suo-olosuhteiden ansiosta vaatteet olivat säilyneet lähes täydellisesti, ainoastaan ompeleet olivat maatuneet.
Bockstenin löytö on esillä Varbergissa, ks. http://www.bockstensmannen.se/
Löytö esitellään myös mainiossa kirjassa Bockstensmannen och hans dräkt (Nockert, Margareta (1985) Bockstenmannen och hans dräkt. Stiftelsen Hallands länsmuseer, Halmstad and Varberg)
Arkeologisista löydöistä tehtyjen viivapiirrosten avulla on helppoa tehdä itselleen sopivat , keskiaikaiset kaavat ja niistä vaatteet. Käytän Bockstenin miehen huppua esimerkkinä siitä, miten viivapiirroksen perusteella voidaan piirtää kaavat omien mittojen mukaan.
Huput olivat 1300-luvulla yleisiä päähineitä: Niitä käyttivät miehet ja naiset kaikissa yhteiskuntaluokissa. Naisten huput olivat usein edestä napitettavia ja avoimia. Napitettu huppu on helppo pukea myös hunnun päälle. Hauska piirre hupuissa on häntä, jonka pituus ja leveys vaihtelivat muodin mukaan, yleensä se oli pitkä ja kapea. Myös hupun hartiaosan eli viitan pituus vaihteli, varhaisimmissa hupuissa se ulottui usein hartioiden alapuolelle, myöhemmin se saatettiin jättää kokonaan pois.
Bockstenin miehen vaatetuksen alkuperäisistä väreistä ei ole varmaa tietoa, sillä suo on vuosisatojen kuluessa värjännyt vaatteet uudestaan. Hupun v-kiila (b) on mielenkiintoinen yksityiskohta, se on selkeästi erivärinen kuin hupun muut osat. Muita koristeita alkuperäisessä hupussa ei ole. Huppua voi koristella kirjonnalla tai lautanauhoilla. Hupun alareunaan voi tehdä koristeleikkauksen leikkaamalla siihen ns. ”dägejä” (engl. dagged edges), heraldisia koroja tai lehtikuvioita. Koristeleikattua reunaa on turha huolittella vuoraamalla. Huovutetusta villasta leikatut koristeet eivät purkaudu.
Bokstenin miehen hupun kaava (kuva 1.) on monimutkaisen yksinkertainen. Huppu on koottu monista paloista kankaan säästämiseksi. On mahdollista, että se on koottu viitan tai tunikan valmistuksessa syntyneistä jämäpaloista. Sopivia jämäpaloja löytynee myös jokaisen keskiaikaharrastajan kaapista. Materiaaliksi suosittelen riittävän paksua villaa, sillä huppu on ensisijaisesti ulkovaate. Sopivasti huovutettu, takkikankaaksi tarkoitettu villa lienee paras materiaali, se ei purkaudu helposti ja on jonkin verran vedenpitävää.
Tein oman huppuni viittakankaan jämistä, eikä kangasta ollut haaskattavaksi. Jouduin lisäämään muutaman ylimääräisen sauman huppuun, että kangas riittäisi. Myös alkuperäisen hupun tekijällä oli käytössään niukasti kangasta. Tästä kertovat pienet palat, joiden avulla hupun reunaa on pyöristetty. Kappaleiden kokoamista pienemmistä palasista ei tulisikaan kaihtaa, se on mitä keskiaikaisinta. Kangas kannattaa hyödyntää mahdollisimman perusteellisesti.
Arkeologista kaavaa hyödyntäessä en suosittele turhalta vaikuttavien saumojen pois jättämistä: se voi vaikuttaa yllättävän paljon vaatteen toimivuuteen. Perusneuvoni onkin, että saumoja voi lisätä, mutta niitä ei kannata vähentää. Kannattaa luottaa siihen, että keskiajan räätälit osasivat asiansa.
Kaavan piirtäminen
Mitta, jonka mukaan hupun kaavoitus aloitetaan, on kasvojen, eli hupun aukon ympärys. Kokeile mittanauhalla peilin edessä, kunnes sopiva mitta löytyy. Muista, että hupun pitää sekä pysyä päässä että mahtua mukavasti pään yli. On parempi tehdä aukosta liian ison kuin liian pieni.
Esimerkiksi tulostettuna kaavakuvassa aukon ympärys on 3.3cm. Eli 3.3X = oma mittasi. Tällä kaavalla, jakamalla oman mittasi 3.3:lla, saat kertoimen kaavan muille mitoille.
Eli: oman huppuni aukon tulisi olla 68cm, joten 68:3.3=(noin)20. Tämän kertoimen (20) avulla lasken esim. koko kaavan leveyden 5.8cm X 20=116cm. Sama laskutoimitus kaikille muille mitoille ja olet valmis kokoamaan oman kaavasi.
Kiinnitä huomiota hupun hartiamittaan. Harteikkaille miehille hupun hartialeveys voi tuntua liian ahtaalta. Tämän välttämiseksi voi lisätä hupun takasaumaan lisäkiilan tai suurentaa etukiilaa.
Piirrä kaava ensin paperille, asettele paperia kankaalle, mieti mihin laittaa saumoja ja mihin ei. Arvioi kaavaa silmämääräisesti: näyttääkö siltä, että se mahtuu päällesi? Harkitse ja pidä mietintätauko. Leikkaa kappaleet kankaasta.
Ompele ensin kaikki eri kappaleet yhteen., etukiilaa (a ja b) lukuun ottamatta. Ompele seuraavaksi yhteen takasauma ja hupun häntä. Ompele etukiilakolmio a kiinni kappaleeseen b. Istuta v-kiila (b) etusaumaan. Huolittele hupun aukko ja reunat. Suosittelen hupun ja muidenkin keskiaikavaatteiden ompelemista käsin. Varsinkin kiilojen asettelu on käsin ommellessa paljon helpompaa.
Lisää keskiaikaisia kaavoja viivapiirroksista: viivapiirroksia arkeologisista löydöistä
Marc Carlsonin sivuilta >>