Käsinompelun välineet

Käsinompelu on paitsi keskiaikaista ja mukavaa, myös edullista. Se ei vaadi kummoisia välineitä.

Esittelen tässä tärkeimmät välineet ja annan pari vinkkiä hyvistä tuotteista ostopaikkoineen. Kuvitus on oman käsityöpussini sisältöä, pikkukuvia klikkaamalla näet kuvat isompina.

Neuloja 

NeulojaNeuloja on syytä hankkia alkuun monenlaisia. Kannattaa kokeilla, mistä pitää itse eniten ja mikä sopii parhaiten omaan ompelukäsialaan. Jatkossakin neulavalikoimasta on hyötyä, erilaiset kankaat ja saumat kaipaavat erilaisia neuloja.

Mielestäni hyvän käsinompeluneulan on hyvä olla riittävän tukeva. Siitä saa hyvän otteen ja varsinkin paksujen villakankaiden ja moninkertaisten saumojen ompelussa hieman paksumpi neula on tarpeen. Pidän myös vähän pidemmistä neuloista, niiden varteen saa helposti kerättyä muutamia etupistoja kerralla ja ompeleminen on sujuvaa. Olen kuullut mysö kehuttavan kanavatyöneuloja.

Keskiaikatavamyyjillä on saatavilla myös reproduktioneuloja, jotka on tehty keskiaikaisen mallin mukaan. Ne eroavat nykyaikaisista neuloista materiaalinsa ja neulansilmän muodon osalta. Minulla on mm. hopeisia ja messingistä tehtyjä ompeluneuloja. Niiden kanssa työskentely on hauskaa, kunhan ensin on tottunut neulamateriaalin pehmeyteen ja taipumistaipumukseen.
Varsinaisten ompeluneulojen lisäksi kannattaa tietenkin hankkia myös nuppineuloja.
Lanka

lankojaLanka valitaan ommeltavan materiaalin mukaan. Pellava sopii villan ja pellavan ompeluun, silkki soveltuu erityisesti silkin ompeluun, mutta myös pellavan ja villan. Villalankasaumoja on löydetty ainoastaan villavaatteista. Kuvassa luonnonväristä pellavaa ja mustaa silkkilankaa.

Värjäämätön pellavalanka oli mitä luultavimmin yleisin ompelulanka keskiajalla. Nykyisin pellavalankaa saa hyvin varustelluista käsityöliikkeistä. Itse ostan lankani Helsingin taitoshopista, Helskystä. Kannattaa valita hieman paksumpi lanka, se kestää käsin ompelua ohuimpia lankoja paremmin.

Pellavalankaa saa luonnonvärisen ja valkoisen lisäksi monissa väreissä. On kuitenkin epävarmaa, oliko värillinen pellavalanka keskiajalla yleisesti ompelukäytössä. Keskiajalla käytetyt kasvivärit tarttuivat pellavaan huonosti. Vaatteen ompelemista luonnonävärisellä langalla ei kannata arkailla, sillä suurin osa pistotyypeistä on sellaisia, että ompelulangan väri ei juuri eroty vaatteen oikealla puolella.

Silkkilanka oli kalleinta ja ylellisintä. Silkkilangan edut ovat ohuus ja kestävyys. Sitä oli keskiajallakin saatavilla monissa väreissä. Arvokasta silkkilankaa ei kuitenkaan tuhlattu: Englannin hovissakin vaatteiden näkymättömät saumat saatettiin ommella pellavalla, ja vain näkyvät omepleet tehtiin kankaaseen sopivan värisellä silkkilangalla. Nykyisin silkkilankoja saa hyvin varustelluista käsityöliikkeistä, Helsingissä esimerkiksi Stockmanniltakin.

Myös villalankaa käytettiin vaatteiden ompeluun keskiajalla. Ompeluun käytetty villalanka oli erikoisvalmisteista, ohutta ja käsiteltyä. Se ei se ole verrattavissa nykyisin myytävään, enimmäkseen neuleisiin tarkoitettuun villalankaan. Kutomiseen tehty villalanka sopii käsin ompeluun melko huonosti, lanka ei luista eikä kestä riittävän hyvin.

Ompeluvaha
OmpeluvahaPellavalangalla on ikävä taipumus mennä itsensä kanssa solmuun ja katketa. Langan vahaaminen mehiläisvahapalalla ennen ompelua ratkoo monet näistä ongelmista. Ompeluvahan (varsinkin hyvän sellaisen) löytäminen ei ole helppoa.

Suomesta olen ostanut ompeluvahaa verkkokaupasta nimeltä Pikku punatulkku. Moninkertaisesti parempaa on tosin ruotsalaisen Handelsgilletin myymä vaha. Sanoisin, että kannattaa nähdä vaivaa ja tilata sieltä.

2 Replies to “Käsinompelun välineet”

  1. Hei, artikkelissa Käsinompelun välineet Pikku punatulkun ja Handelsgilletin nettisivut eivät löydy (enää?) antamiesi linkkien takaa.

Jätä kommentti

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.