Uuden vuoden suunnitelmia / Plans for the new year

Lomaillessa olen lueskellut kirjoja ja plärännyt verkkoa kooten inspiraatiota sitä varten, mitä haluan ensi vuonna tehdä. Ja aina löytyy vaikka mitä!

Aloitetaan sillä, että tämä on kyllä aika ihana filmi (ja projekti!) Niinkuin on itse käsikirjoituskin.

Osittain sen värimaailman inspiroimana laitoin tilaukseen kolme metriä tätä villaa. Vähän jotain muuta kuin punaista ja vihreää välillä.  (Huomatkaa että 10% alennus Medeltidsmodella on voimassa vielä kuun loppuun asti!)

Villaa ajattelin käyttää tämän asun tekemiseen. Sen yksinkertaisessa kauneudessa on ollut jotain puhuttelevaa siitä asti, kun bongasin P. Birgitan reliikkejä käsitelleestä artikkelista. Olen jo pidempään halunnut tehdä mekon, jota voisi käyttää vaihdellen päällys- ja välikerroksena. (Lisäksi oppilaallani Sahralla on tosi komea mekko, joka on juuri tälläinen kahden kerroksen mekko. Harmi vaan, ettei verkossa ole siitä vielä kuvaa.)

Lisäksi päähine on sen verran erikoinen, että siinä riittää pureskeltavaa.  Mikä ihme onkaan tuo aaltoileva reuna hunnun alla? Samanlaisia päähineitä on muillakin, vaikka tässä.
Effigies ja Brasses on mielettömän hyvä inspiraatiosivusto (vaikka joidenkin hautojen uudelleenpiirrosten kanssa kannattaa tietenkin olla tarkka), kunhan pääsee yli siitä, että koluaa haudoista muotivinkkejä. Katsokaapa vaikka tätä ihanaa huntua ja mainiota rukousnauhaa!

Mekon lisäksi listalla on miesten takki, kaksivärinen.  Tästä takista on tulossa tukevasti 1300-lukua, mutta miesten 1400-luvun vaatetuksesta (ja keskiajasta yleensä) kiinnostuneiden kannattaa ladata ja lukea hiljattain julkaistu Company of St. Georgen miestenvaateopas. Laadukasta tuotantoa ja ihania kuvia.

Lukemistojen osalta on rasittavaa, ettei tämä Medieval Garments Reconstructed ole vieläkään ilmestynyt englanniksi. Tanskaksi se jo on.

Loppukevennyksenä on vielä pakko kertoa, että Oxbow Booksin kuvastoa selaillessani törmäsin keskiajan pieremistä käsittelevään tutkimukseen – melkein kolmesataa sivua tiukkaa dataa! Hih! On ihanaa huomata, että melkein kaikkea voi tutkia.

Entäs teillä? Mitäs lukijapuolella on suunnitteilla ensi vuodelle?

****

Being on holiday, I’ve been reading and surfing the web, gathering inspiration for next year’s projects.  And I’ve found lots of stuff I wanted to share.

First of all, there is Luttrell Psalter, the film (see above) – which is a lovely. Like the entire project and the manuscript itself.

Partly inspired by the colour schemes of the famous psalter I placed an order for 3 meters of this wool. A change to making all those red and green dresses all the time! (Btw, Medeltidsmode has a 10% sale until the end of December.)

I’m going to use the wool to make one of the dresses in this outfit. I’ve enjoyed the simple beauty of the very plain overdress ever since I first saw it in the book on St. Bridget’s relics. I’ve also been long tempted to make a dress that could be worn interchangeably as either the top or the middle layer. (And my apprentice Sahra also happens to have a very inspiring dress of just that kind. Unfortunately no pictures are available yet. )

I’m going to make the headress too. It looks like it’ll give some food for thought! What IS that very geometrical wavy edge under the veil? Other brasses like this one, also wear a similar headdress under their veil.

Effigies and Brasses is a great place for some fashion inspiration (although you have to be a bit careful not to trust all the drawings of brasses on the site) once you get over the initial creepiness of looking at tombs for fashion ideas. But it’s great stuff – like if you take a look at this lovely veil and the very stylish rosary! Chic!

Another item on my list is a man’s miparti jacket. Although my project will be firmly set in the 14th century,  I’ve enjoyed reading up on 15th century male clothing in the newly published Company of St. Georrge male costume guide. Good quality stuff and some very excellent (new to me) pictures.

A frustrating thing on the book front is that Medieval Garments Reconstructed is still not out in English. It is out in Danish. I’d love to hear what it is like (Louise? :)) and if there is any remarkable new information compared to Woven into the Earth.

And to top this off, I have to share this: I ran into a book on farting in the middle ages in the Oxbow Books catalogue. It is almost 300 pages of serious reseach on the topic! I love it how almost anything can become a valid research topic. (but no matter the seriousness,  my juvenile sense of humour is still tickled. hee hee!)

So these are my plans. What are you planning for the new year, dear readers?

7 vastausta artikkeliin “Uuden vuoden suunnitelmia / Plans for the new year”

 1. Innostuin ajatuksesta saada uusia keskiaikavaatteita ainaisten hiukan rähjäisiltä jo näyttävien viikinkivaatteiden tilalle/lisäksi. Siitä on aikaa, kun olen mitään ommellut, ja huomasin taitojen paitsi olevan vähän ruosteessa niin myös tietojen olevan siltä ajalta, kun Miehonlinnassa vielä ommeltiin prinsessaleikkauksella päällinyöritteisiä puuvillamekkoja.

  Onneksi apu löytyi niinkin läheltä kuin naamakirjasta ja ystävä antoi tutkia ammattikirjastoaan, josta löytyy niin Woven into The Earth kuin MTA:kin, ja iso kasa skandinaavisia museojulkaisuja sekä kaiken maailman muuta aineistoa. Nyt sitten väkertämään 1200-luvun naisenpukua tykötarpeineen…

 2. I´ll let you know in a week or two how the book is and also comparing it to the first book. I haven´t found the time to read it yet.

  As fare as the male doublet/jacket from the 15th century you might also find some good pictures and such in my groups costume guide – http://www.aarhus-middelalder.dk/dokumenter/aarhus1477_dragtguide.pdf
  And I know that my brother, Simon, who also writes on Haandkraft is making a new doublet that he will post about soon.

 3. Thanks for the update on Medieval Garments Reconstructed. I haven’t been able to get it here yet, but now I know that’s because I’m waiting for the English edition.

 4. Mainion kuuloisia suunnitelmia! Ja mulle tulee tosta leffasta kauhea kesän kaipuu. Onneksi se tulee pian taas uudestaan.

  Louise, thank you for linkin to another beautiful dress guide! (Another chance to practice my Danish. And develop my ever so slight 15th C bug a bit further…)

  I’m also really looking forward to your review of the new book. I’m curious about what is it like: if there is any new information on the construction and wondering how it compares to my ideas of the construction of the Herjolfsnes garments. I’m thinking about making the pink effigy dress a painstaking repro of maybe Norlund 38, so I wonder if there is anything new on that. Like the tablet weaving, which I have a hard time figuring out from WitE.

  This is just like waiting for woven into the earth to come out. I have it in both languages since I happened to be in Copenhagen when the danish version was out and the english one was still months away (and the publication date had been delayed so many times already). I wonder if this is what will happen with the Medieval Garments too… ;)

 5. Vai että 10% alennus, apua! En vain osaa päättää, mitä sitten tekisi: toinen etunyöritetty ja hihanapitettu mekko, yksinkertainen, moneen aikakauteen sopiva perusmekko vai helvetinikkuna vaiko kirjailtu tunika. Tai sitten teen ne kaikki!

  Päivitän tässä kohta omaa blogiani, mutta viime aikoina olen saanut aikaiseksi lähinnä nykyaikaista kamaa (mikä on sinänsä kiva, sillä näin alennusmyyntien aikaan tekee mieli uusia vaatteita, muttei halua ostaa niitä, kun itsekin voi tehdä :P). Odotan tässä vähän keskiaikakärpäsen puremaa, mutta eiköhän sekin kohta pure, viimeistään siinä kohtaa kun pitäisi gradua alkaa tehdä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.