Oletko ajatellut, että tapahtumaasi sopisi historianelävöitys? Mahtavaa, niin minustakin! Tästä artikkelista löydät hyviä vinkkejä, joilla pääset alkuun yhteistyössä historianelävöittäjien moninaisen ja innostavan joukon kanssa.
Löydä sopiva yhteistyökumppani
Suomessa on vähintään satoja historianelävöityksen harrastajia. Meitä on moneen lähtöön: satojen jäsenten yhdistyksistä pieniin kaveriporukoihin, vasta-alkajista vuosikymmeniä harrastaneisiin, hurjista sotajoukoista taitaviin tanssiharrastajiin. Aikakausia elävöitetään kivikaudelta 1900-luvulle.
Ennen yhteydenottoa kannattaa miettiä, mitä toivot yhteistyöltä ja mistä aikakaudesta on kyse. Paraskaan keskiaikaporukka ei sovi barokkitapahtumaan. Kannattaa myös huomioida, että ryhmät painottavat yleisötyötä eri tavoilla. Toisille se on harrastuksessa mieluisinta, kun toisilla harrastus painottuu harrastamiseen omaksi iloksi ja mieluiten ilman yleisöä. Jos haluat esityksiä, kysy porukalta, jolla niitä on tarjota. Jos et tiedä tarkalleen mitä haluat, elävöittäjillä on hyviä ideoita ja hyväksi koettuja valmiita konsepteja. Kannattaa siis keskustella.
Keskustelu kannattaa
Korostan vuoropuhelua, sillä parhaat keikat syntyvät yhteistyöstä, toimivasta kommunikaatiosta ja molemminpuolisen asiantuntemuksen kunnioittamisesta. Kun otat mukaan historianelävöittäjiä, saat roimasti tasokasta asiantuntijuutta, visuaalisuutta ja kokeneita yhteistyökumppaneita! Se mitä et saa, on ilmaista talkooväkeä tai satojen eurojen arvoisia käsintehtyjä pukuja lainattavaksi yleisölle.
Omat toiveet yhteistyöstä kannattaa ottaa rohkeasti esiin: tapahtuman järjestäjänä olet vastuussa siitä, mikä vierailijoita odottaa ja mitä he tilaisuudesta saavat. Esimerkiksi voit vaatia, että tapahtumassasi ollaan aikakautisia, ts. elävöittäjillä ei ole mitään modernia näkyvillä. Tarkempiakin varustevaatimuksia voi keskusteluttaa, varsinkin jos tapahtuman järjestäjä on museo. Yleisö kokee museoympäristössä näkemänsä herkästi historiallisena faktana, ja museotyössä tulee aina rakentaa mahdollisimman paikkansapitävää historiakäsitystä, myös tapahtumissa.
Mitä kaikkea tarvitaan?
Elävöittäjäyhteistyö kannattaa huomioida tapahtuman budjetissa jo suunnitteluvaiheessa. Mikään ohjelmanumero ei ole ilmainen. Jos haluat esimerkiksi historiallisen leirin, tapahtumanjärjestäjän on hankittava paikalle ainakin vesipiste, bajamajoja, tulenkäyttöluvat, ympärivuorokautinen vartiointi, polttopuita, tiskipaikka ja paljon olkia. Huomioi myös tilatarpeet ”“ esimerkiksi oman ryhmäni pienten telttojen ja 11 hengen leiri vie 30 x 40 m pinta-alan koko komeudessaan. Nämä kaikki ovat asioita, joista esiintyjät eivät voi huolehtia. Parasta on, jos budjetista irtoaisi jotain matkakulujen kattamiseen edes osittain.
Elävöittäjille jokainen keikka on aina vapaaehtoistyötä rakkaudesta historiaan, omilleen ei juuri pääse. Siksi onkin ihanaa, jos järjestäjä miettii etukäteen, miten voisi kiittää tästä panoksesta. Jos rahaa ei ole matkakuluihin, kiitos voi olla esim. kierros kulissien takana museossa, luento, yhteinen illanvietto tai jotain muuta mukavaa. Kiitos on tärkein sana, joka muistetaan vielä vuosienkin päästä.
Mistä meidät löytää?
Jonkinlainen listaus suomalaisesta elävöitysskenestä löytyy tältä Wikipedia -sivulta ja kysellä voi myös Facebookin Historianelävöittäjät-ryhmästä. Elävöitysryhmien yhteystiedot löydät niiden somekanavilta tai verkkosivuilta. Esimerkiksi minun ryhmäni, keskiajan käsityöläisiä elävöittävän Iloisen joutsenen löydät sivultamme www.iloinenjoutsen.org sekä Facebookista että Instagramista. Â