Miksi naisilla on väliä historianelävöityksessä / Why living herstory matters

Monet historianelävöitystapahtumat, kuten turnajaiset ja taistelunäytökset luottavat miehiin tärkeimpänä vetonaulana. Se herättää keskustelua siitä, mikä rooli ja paikka naisilla on historianelävöityksessä.  

Tässä kolme syytä, miksi naisiilla on väliä historianelävöityksessä. 

1 Historia ei ollut all male panel, joten elävöityksenkään ei olisi syytä olla  

Elävöittäjät ovat vastuussa historialle siitä, että kuvaamme sitä tarkasti ja oikeudenmukaisesti. Jos naiset jätetään ulkopuolelle on kuin katselisimme mennyttä toinen silmä kiinni. Naiset elivät ja työskentelivät tärkeänä osana yhteiskuntaa – kuten nytkin. 

2 Naisten elämää elävöittämällä tuodaan näkyväksi historiankirjoista kadonneita naisia

Historiaa on kerrottu ja kirjoitettu miesten toimista. Naisten elämä on jäänyt vähemmälle huomiolle ja naiset ovat hävinneet historian siipien havinaan. Historianelävöittäjän kannattaa ottaa haaste vastaan, kaivella tietoja ja tekemään sen perusteella mahdollisimman uskottavaa elävöitystä naisten elämästä. Onnistumalla tässä tuot lisää näkyvyyttä historian kadonneille naisilla. Samalla autat osoittamaan että keskiajalla eli muitakin naisia kuin prinsessoja. 

3 Naisille voi antaa näkyvyyttä vaarantamatta autenttisuutta

Tapahtumissa voidaan antaa naisille näkyvyyttä ilman että naisia elävöittäviä pakotetaan rooleihin ja asemiin joita heillä ei olisi historiallisesti ollut. Sen sijaan voidaan tuoda paremmin esiin siviilien elämää ja naisten työtä osana sitä. Se on osa-alue joka vaatii jatkuvaa kehittelyä, mutta antaa paljon mahdollisuuksia.. Voi olla avoin leiri, ruoanlaittoa tai käsityöitä näytöksinä. Arkinen siviilielämä ei ehkä ole yhtä näyttävää kuin turnajaiset, mutta toisaalta siinä on enemmän nykyihmiselle tuttuja, kiinnostavia samaistumiskohteita. Ja kuten Battle of Wisby osoitti, naisten ottaminen mukaan taistelunäytökseen pakeneviksi siviileiksi teki taistelusta heti todemman painottamalla ettei sota silloinkaan ollut hauskaa hupia. 

 

****

Historical events, such as re-enactments of battles and tournaments center around male-centered activities. This often raises the question of what is the role and place of women in living history. 

Here’s three reasons why women matter in living history: 

1 History wasn’t an all male panel so re-enactment shouldn’t be one either  

Re-enactors have a responsibility to history, which means we should do justice to the people we portray by doing so in an accurate manner. Without women, we would be looking at history with one eye closed. Women existed, worked and were a part of society just like we are today. 

2 Portraying women in living history gives visibility to people lost in history

Many aspects of women’s lives and many women have disappeared in history. By doing research (which can often be quite challenging!) and accepting it as a challenge, you can help bring visibility to the lost women. And show there were women other than princesses and wenches in the Middle Ages.  

3 Women can have an independent role without compromising historical accuracy

Giving women visibility at an event doesn’t mean that people portraying women should do things or have roles that they didn’t historically. It means giving a platform for women’s work – or civilian work – that the public can see.  Developing ways to do this is somehing I believe we should strive for. Having an open camp, cooking and making crafts as a display. Civilian life or everyday life isn’t perhaps so visually exciting like battles and tournaments can be, but it is still as interesting. And like Battle of Wisby showed with it’s fleeing civilians, women can be bought into battle re-enactments, to subtly highlight that war really wasn’t fun and games. 

Yksi vastaus artikkeliin “Miksi naisilla on väliä historianelävöityksessä / Why living herstory matters”

  1. So true. Without the items women made (food and clothing; what could be more important!), men could not have fought wars, engaged in diplomacy and politics, or any one of the other pursuits that got their deeds preserved in the written histories.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.